Over de toertocht

Tijdens deze toertocht van 125 of 160 kilometer kom je alles tegen wat Noord-Drenthe, Groningen en Friesland zo mooi maakt. Lange, smalle weggetjes die door het coulisselandschap kronkelen, karakteristieke wierdedorpjes en de prachtige vergezichten vanaf de dijk richting Moddergat. Er is geen tocht in het noorden met zoveel afwisseling én rust in het parkoers. Peize-Moddergat-Peize is op zondag 23 juni.

Peloton

Over Peize
Peize is een esdorp in de kop van Drenthe. Vroeger een typisch Drents boerendorp en de sporen daarvan zie je hier nog altijd duidelijk terug. Peize staat bekend om de hopteelt van eeuwen terug. Hop dat gebruikt werd voor, jawel, bier. De start en finish van de toertocht zijn op de Hoofdstraat in Peize bij Café Boonstra.

Over Moddergat

Moddergat is een oud vissersdorp in de gemeente Noardeast-Fryslân. Het is één van de mooiste dorpjes van Nederland met een mooi beschermd dorpsgezicht. Met prachtige monumentale pandjes, smalle straatjes en mooie vergezichten. Dat gun je elke fietsliefhebber. En dan de weg er naar toe. Wat een rust en wat een ruimte. 

Monument
Samen met Paesens vormt Moddergat één gemeenschap. Paesens-Moddergat dus. In de 19de eeuw bezat deze twee-eenheid een vissersvloot die in 1883 verging. Liefst 83 vissers uit de dorpjes kwamen om. In 1958 is op de zeedijk een monument onthuld dat deze tragische gebeurtenis nooit zal doen vergeten. Tijdens Peize-Moddergat-Peize passeren we dit monument.